national.dir.bg

  [BG]   EN   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(12)
Къща за гости "Национал"
Адреси
Каталог
Фото Галерия
Картички
Видео
Музика
Календар
Лични файлове

БЛОГ АРХИВ
«« юли 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


За контакти

Къща за гости "Национал" 20:46
« Обратно
Хасковски Минерални бани
Хасковски Минерални бани


Местоположение
Курортът се намира на 60 км югоизточно от Пловдив и на 18 км западно от големия административен център Хасково, свързан с него с автобусна линия и чрез неговата жп гара и шосейни магистрала - с цялата страна. Разположен е сред озеленена местност в северните склонове на Източните Родопи, на 280 м надморска височина. Около изворите съществуват значителни останки от бански сгради, балнеолечебни съоръжения, крепостни стени, намерени са различни битови предмети, монети и др., не само от римско време, но и от тракийската епоха, което говори за хилядолетното използване на обилните и горещи минерални води тук.
Минерални води Бликат от 15 хидротермални естествени и сондажни източника с температура от 54 до 56С и със значителен общ дебит - 36 л/сек или 3 милиона и сто хиляди литра в денонощие. Всички води са с аналогична физико-химична характеристика - с ниска минерализация (1,505-1,571 г в л), сулфатно-калциево-натриева, с леко алкална реакция (рН 7,48), силициева (73-76 мг колоидална метасилициева киселина в л) и леко флуорна (3,9-4,1 флуор в л). Минералната вода от някои източници може да се приеме и за леко радонова (съдържат радон 118-163 Бекерела, респ. 3,2-4,4 нано-Кюри в л). Минералната вода е бистра, безцветна, без мирис, подходяща за питейно-лечебно използване, независимо от високата - водна твърдост (24-25 немски градуса).

Поради изобилното количество на минералната вода в курорта, част от нея по тръбопровод се отвежда до съседния град Хасково, където се използва в специално изградена за целта балнео-физиолечебница.

Климат Поради южното си географско разположение в страната курортът има смекчен умерено континентален климат, с елементи на средиземноморско влияние. Средно годишната температура на въздуха е 12С, при средна температура през януари плюс 0,5С и през юли - 23,2С. Валежите са умерени - средногодишно около 600 мм, като снежната покривка е слаба до умерена, влажността на въздуха е умерена - средногодишно 73%, а мъгливостта е слаба - средногодишно13-15 мъгливи дни. Поради това, както и поради открития хоризонт продължителността на слънцегреенето е твърде голяма - над 2100 часа годишно. Благодарение на посочените климатични показатели балнеолечението в курорта се провежда целогодишно, възможно е и съчетаното балнео-климатолечение и профилактика. Обобщено лятото е твърде горещо, зимата - сравнително мека, пролетта настъпва рано - към 10 март, а топлата и слънчева есен продължава докъм 20 ноември.

Индикации за лечение и профилактика Курортът е широко известен и посещаван за лечение на широко разпространени заболявания на опорно-двигателния апарат - ставни заболявания на дегенеративно, възпалително и травматично естество: хронична остеоартроза с различна локализация, вкл. шийна и лумбална, ревматоиден полиартрит (в ремисия или в стадий на лека активност), периартрити, бурсити, тендовагинити; миалгии, миозити, лумбаго, състояния след прекарани костни фрактури (особено при забавено калусообразуване). Успешно се повлияват и редица заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии и неврити, радикулоневрити, плексити, полиневрити, дископатии, вегетопатии, състояния след прекарани травми на периферните нерви. Благоприятни лечебни резултати се получават и при редица хронични гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, метрити, ендо-, пери- и параметрити, както и безплодие, поради посочените заболявания или вследствие леко изразена функционална недостатъчност на половите органи. За курорта е характерно и провежданото тук лечение на някои хронични артериопатии - болестта на Бюргер и артериопатии на крайниците от атеросклеротично естество.

Допълнителни индикации Леки форми на заболявания, които съпътстват основното заболяване по профила на курорта - хронични пиелонефрити, цистити и уретрити.

Обща профилактика и укрепване на организма, освен в хода на лечебния процес на посочените заболявания, но също и при здрави посетители на курорта за закаляване на тялото и повишаване на защитните сили на организма.

Прилагани лечебно-профилактични методи Различни форми на външно балнеолечение (вани, басейни, подводна гимнастика, подводен душов масаж, лечебни душове и др.), вани с билкови екстракти и медикаментозни препарати; питейно балнеолечение и профилактика; иригации и инхалации; слънце-въздушни бани и плуване; електро-светлолечебни процедури, различни форми на кинезитерапия и лечебен масаж, парафинолечение, спортно-лечебни игри, теренно-лечебни процедури, диетично хранене, лекарствено лечение и др.

Курортна база Към традиционните три балнеолечебници, курортна поликлиника и хидротермални питейни източници, през последните години се изградиха нови модерни курортни заведения - санаториуми със собствена балнео-физиолечебна база, почивни домове, пансионати, има и нов модерен летен плаж с хидротермален басейн, както и добре уредени частни квартири. На разположение на посетителите на курорта са и спортно-лечебни и профилактични терени, пътеки за дозирано теренно лечение, условия за отдих в лесо-парковите зони на курорта.

В свободното си време имат възможност за приятни занимания и развлечения, за разходки и излети в живописните околности на курорта, както и за посещение на близкия град Хасково с неговите забележителности.

Курортът функционира целогодишно
15 Ноември 10, 20:46    Коментари (0)

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1255